Quantcast
Channel: Gelinlik Rehberi » düğün öncesi
Viewing all articles
Browse latest Browse all 3

Yeni Başlayanlar için Pilates

$
0
0

Galeri için tıklayınız

Gelin adayları; geçen defa pilatesle ilgili birtakım bilgiler aktardım sizlere. İsterseniz bu defa bu bilgileri biraz daha genişletelim.

Pilates daha önce de söylediğim gibi düzenli yapıldığında vücudumuzdaki yağları kasa dönüştüren, dolayısıyla bazal metabolizma hızımızı arttıran, eklemlerimizin ve özellikle omurgamızın sağlıklı ve esnek olmasını sağlayan , nefes tekniği sayesinde doku ve organlarımıza daha çok oksijen ulaşmasına olanak tanıyan ve bağışıklık sistemimizin çok daha güçlü olmasını sağlayan bir egzersiz metodudur. Pilates, belirli temel ilkeler ve amaçlar üzerine kurulmuştur. Amaçları az önce belirttim, ilkeleri ise konsantrasyon, farkındalık, kontrol, bütünlük, akıcılık, kuvvet merkezini kullanabilme ve doğru nefes olarak sayabiliriz. Bunları yöntemi uyguladıkça daha net anlayabileceksiniz.

IMG_3070

Pilates nerde ve ne kadar yapılmalı?

Bu egzersiz metodu, özellikle de yeni başlayacaklar için, kesinlikle bir cd ile birlikte evde tek başına yapılmamalıdır. Bu çok tehlikeli ve riskli olur. Yani kaş yaparken göz çıkarabilirsiniz. Mutlaka pilates eğitmenlik sertifikası olan bu işin uzmanı bir eğitmen eşliğinde, evde özel ders olarak ya da bir spor salonunda yine uzman eğitmen eşliğinde yapılamalıdır. Fakat spor salonunda çok kalabalık bir grupla yapılmamasına da özen göstermelisiniz. Çünkü egzersiz sırasında eğitmen herhangi bir sakatlığa karşı tek tek tüm üyelerle ilgilenmek zorundadır ve ne kadar çok kişi olursa ilgi düzeyi de o kadar azalır. Maksimum kişi sayısı 10 ya da daha altı olamalıdır.

IMG_3077 (1)

Pilatesten yeterli verim almak için haftada en az üç gün 40-50 dk. süreyle uygulanmalıdır. Daha azı vücudunuzda çok fazla bir fark yaratmayabilir. Ayrıca lütfen düzenli olarak egzesizlere katılın, asla bir ay gidip bir ay ara vermeyin. Aksi takdirde bir aylık çalışmayı çöpe atmış olursunuz. Bu metodu, tamamen yeme, içme gibi bir hayat tarzı haline getirmeliyiz ki, gerçek verimi yakalayıp bunu devam ettirebilelim.

Eğitmen seçimi

Bunun yanında pilatesin başlangıç, orta ve ileri olmak üzere seviyeleri vardır ve asla orta ve ileri seviyeden başlanmamalıdır. Çünkü vücut alışık olmadığı için sakatlık oluşabileceği gibi, gözümüz korkup bir daha yanına bile yaklaşmamamıza sebep olabilir. Öğrencinin seviyesini bilmek, vücut analizini yaptıktan sonra ona uygun bir egzersiz programını uygulamak da tabi ki profesyonel bir eğitmenin elindedir. O yüzden eğitmen seçerken çok dikkatli olunmalıdır.

Beslenme

“ Ben artık pilates yapıyorum, rahatlıkla istediğim şeyleri yiyebilirim” mi diyorsunuz? Bu çok yanlış bir yaklaşım. İsterseniz haftanın yedi günü egzersiz yapın, eğer şeker, yağ ve tuz alımınızı azaltmazsanız istediğiniz forma kavuşamazsınız çünkü pilates yağ yakma özelliğine değil, kas oranını arttırma özelliğine sahiptir. Ayrıca kas oranınızın daha hızlı artması için protein ve karbonhidrat ağırlıklı beslenmenizde fayda var. Tabi ki sebze ve meyveyi de asla ihmal etmemeliyiz. Pilatesin yanında kardiyovasküler egzersizler (yürüyüş, koşu, yüzme, bisiklet…) yapmanız da yağ yakımını hızlandırmak için iyi bir yöntemdir.

Aletli pilates: Reformer

Mat üzerinde yapılan, yani minder egzersizlerinin yanında, aletli pilates dediğimiz, Reformer ve diğerleri ; ayrıca top , bant , halka gibi yan aksesuarlar da çok işinize yarayabilir. Reformer özellikle omurgasında kifoz, skolyoz
gibi problemleri olanların çok işine yarayacaktır ve çok etkili bir alternatiftir.

Sizlere bol egzersizli, müstakbel eşiniz ve doğacak çocuklarınızla birlikte sağlıklı bir ömür dilerim….
Selda Şahinalp
Pilates Eğitmeni

Selda Hoca’dan Örnek Pilates Hareketleri


Viewing all articles
Browse latest Browse all 3

Latest Images